Lečo s klobásou; paštika Krůtí maso s vejci; paštika Májka
Testované
výrobky: konzerva „Lečo s klobásou“; paštika „Krůtí maso
s vejci“; paštika „Májka“.
Doba testování: 1.5. – 18.6.2006 (cca 50 dní).
Podmínky testu: Expediční činnost ve vzdálené tropické
oblasti. Destinace ? tropický ostrov Nová Guinea (Papua – provincie
Indonésie, dříve Irian Jaya ? druhý největší ostrov světa, severně od
Austrálie), cca 3 – 4°jižně od rovníku. Klimatické podmínky
v testovací destinaci – Denní teploty 30 – 35°C, noční teploty
25 – 28°C. Polovina testu probíhala při plavbě po moři, tedy při
teplotách o cca 5 – 7°C vyšších. Při vystavení batohu slunečnímu
záření teplota uvnitř, kde byly výrobky uskladněny, dosahovala až 50°C!
Po celou dobu testu byly obaly výrobků vystaveny působení 100% vlhkosti
vzduchu v tropickém deštném pralese a přímořských oblastech. Po celou
dobu testu nebyly výrobky nikdy uskladněny v chladu! Při přepravě letadlem
na ně navíc působily změny tlaku, tedy se dá říci, že byly uskladněny
v nadmořské výšce od 0 m.n.m. až po 4000 m.n.m. S výrobky nebylo
zacházeno se zvýšenou opatrností. Výrobkům nebyla věnována zvýšená
pozornost a bylo s nimi zacházeno jako s materiálem, nikoli jako
s potravinou (tím je myšleno, že o výrobky nebylo pečováno dle
hygienických norem platných pro potraviny v České republice ani dle návodu
na uskladnění v chladnu doporučeného výrobcem).
Výsledek praktického testu: I přes extrémní klimatické
podmínky praktického testu nevykazovaly testované výrobky žádné
kvalitativní ani chuťové změny po celou dobu testu, ani v jeho závěru
(toto subjektivní hodnocení nebylo ověřeno laboratorně). Dle mých
praktických zkušeností s těmito výrobky, mohu prohlásit, že vlivem
dlouhodobého (50 dní) působení vysokých teplot (dlouhodobě 30°C a
krátkodobě až 50°C) se nemění kvalita a tedy ani použitelnost výrobků,
respektive poživatelnost ani jejich chuť. Obě paštiky jsou opatřeny
speciálním lehkým obalem.
Praktický test provedl: Petr Jahoda, prezident Českého klubu
cestovatelů.
Závěr: Český klub cestovatelů doporučuje tyto výrobky
firmy Hammé a.s.: „Lečo s klobásou“; paštika „Krůtí maso
s vejci“; paštika „Májka“. Výrobky jsou vhodné zejména pro
autoturistiku, autobusové zájezdy s cestovními kancelářemi, rodinnou
dovolenou v rekreačních zařízeních, nebo na chatách či v kempech a pro
oblasti s vysokou průměrnou teplotou bez možnosti uskladnění potravin
v chladu. Stímto doporučením souvisí i právo používat na výše
jmenované výrobky reklamní razítko Českého klubu cestovatelů a to
razítko „Doporučeno“.