Sušené maso JERKY

Testované výrobky: Indiana JERKY Dried Meat výrobce Indiana s.r.o. a to sušené maso s příchutěmi – Pork, Beef, Beef Hot and Sweet, Beef Peppered, Turkey a Chickin
Doba testování: 3.12.2011 – 5.1.2012 cca 35 dní + 5 dní 1. – 5.2.2012.
Podmínky testu: Expediční činnost ve vzdálené tropické oblasti + turistika v extrémně nízkých teplotách v České republice – Broumovsko, Adršpach, Teplické skály. V tropickém klimatu testováno na expedicích ke Stromovým lidem kmene Kombai (Papua) a za šamany z Ostrova Siberut. Popis destinace – tropický ostrov Nová Guinea (Papua – provincie Indonésie, dříve Irian Jaya – druhý největší ostrov světa, severně od Austrálie), cca 3 – 4°jižně od rovníku. Dále pak tropický ostrov Siberut, západně od Sumatry, rovněž v rovníkové oblasti. Siberut je ostrovem s největší koncentrací šamanů na světě. Klimatické podmínky v testovacích destinacích – Denní teploty 30 – 35°C, noční teploty 25 – 28°C. Při vystavení batohu slunečnímu záření teplota uvnitř, kde byly výrobky uskladněny, dosahovala až 50°C, někdy možná i více! Po celou dobu testu byly obaly výrobků vystaveny působení 100% vlhkosti vzduchu v tropickém deštném pralese. Po celou dobu testu nebyly výrobky nikdy uskladněny v chladu! Při přepravě letadlem na ně navíc působily změny tlaku, tedy se dá říci, že byly uskladněny v nadmořské výšce od 0 m.n.m. až po 4000 m.n.m (let malým letadlem bez vyrovnávání tlaku v kabině letadla). S výrobky nebylo zacházeno se zvýšenou opatrností. Výrobkům nebyla věnována zvýšená pozornost a bylo s nimi zacházeno jako s materiálem, nikoli jako s potravinou (tím je myšleno, že o výrobky nebylo pečováno dle hygienických norem platných pro potraviny v České republice ani dle návodu na uskladnění doporučeného výrobcem). Při únorovém pobytu a bivacích v Broumovských roklích, Adršpachu a Teplických skalách dosahovaly teploty až –27°C, možná i méně (zamrzl nám teploměr).
Výsledek praktického testu: I přes extrémní klimatické podmínky praktického testu nevykazovaly testované výrobky žádné kvalitativní ani chuťové změny po celou dobu testu, ani v jeho závěru (toto subjektivní hodnocení nebylo ověřeno laboratorně). Dle mých praktických zkušeností s těmito výrobky, mohu prohlásit, že vlivem dlouhodobého působení vysokých teplot (cca 40 dní 30°C a krátkodobě až 50°C) se nemění kvalita a tedy ani použitelnost výrobků, respektive poživatelnost ani jejich chuť. A to i přes to, že z důvodů lepší skladnosti výrobků, jsem do všech obalů udělal nůžkami malý otvor, vypustil vzduch a posléze otvor zalepil neprodyšnou lepící páskou. Pravděpodobně se tedy podařilo zachovat část ochranné atmosféry, ve které jsou výrobky baleny. Část sušeného masa jsem dokonce přesypal do obyčejných igelitových pytlíků, abych ušetřil váhu. Ani za těchto podmínek nedošlo ke snížení kvality. Sušené maso Jerky je chuťově velmi příjemné, jeho konzistence je vhodná ke konzumování za „sucha“, tedy přímo, ale dá se také vařit jako doplnění polévek apod. Maso je dostatečně vysušeno a konzervační látky v něm obsažené nenarušují jeho příjemnou chuť. Konzumoval jsem přibližně 100 – 200g sušeného masa denně po celou dobu expedice. Sušené maso je jediný slaný málobjemový výrobek s vysokou nutriční hodnotou, který nepodléhá rychlé zkáze. Na expedicích používáme maso vlastní výroby již nejméně 7 let a dnes si nedovedu expedici bez sušeného masa skoro ani představit. Jerky je chuťově velmi příjemné a cenově vychází Jerky téměř stejně, jako kdybych si maso sušil sám. Ale Jerky je bez práce! Testoval jsem balení po 100 g, které je asi na expedice nejvhodnější. Kromě masa každé balení obsahuje ještě párátko, což jsem několikrát velmi ocenil. Je vidět, že výrobce myslí na vše. Obaly sušeného masa Jerky jsou z velmi tuhé a odolné fólie, která nevyžaduje zvláštní opatrnosti proti poškození. Během měsíčního testu jsem na výrobcích neshledal nic negativního. V druhé fázi testování bylo sušené maso v batohu vystaveno extrémně nízkým teplotám a opakovaně zmrzlo. Přesto, že výrobce zmrznutí masa nedoporučuje, ani toto se nijak neprojevilo na jeho kvalitě. Dokonce maso ani nezašedlo vlivem vyloučení soli, na což výrobce dopředu upozorňoval. Z jeho zkušeností se zmrzlým sušeným masem vyplývalo že by mohlo zašednout, nebo se objevit povrchová bílá barva z vyloučené soli, která vystoupí z masa na povrch a je podobná jemné plísni, stejně jakou můžeme vidět v řeznictvích na suchých slaných salámech a klobásách. Tato estetická změna však nemá vliv na kvalitu výrobku. Test prokázal, že sušenému masu Jerky opakované zmrznutí skutečně nevadí a to i přes to, že výrobce doporučuje skladování masa při teplotách +5 – +30°C. Během testu bylo maso skladováno jak při teplotách vyšších, tak i výrazně nižších a to bez jakýchkoliv známek změny kvality výrobku.
Praktický test provedl: Petr Jahoda, prezident Českého klubu cestovatelů.
Závěr: Český klub cestovatelů doporučuje sušené maso Jerky ve všech výše jmenovaných příchutích. Výrobky je možno použít pro jakékoli cesty spojené s turistikou, nebo i jen rekreační pobyty bez stravy, stejně jako pro sportovní, nebo rekreační aktivity v běžných teplotních podmínkách, stejně jako v extrémně teplých i extrémně chladných podmínkách. Lze je také použít jen pro zpříjemnění chuti, podobně jako slané brambůrky, nebo si je vzít sebou na delší cestu dopravními prostředky, třeba do autobusu. Při jejich uskladnění nevadí vysoké teploty a jak test prokázal ani nízké teplota mráz. Obaly výrobku jsou velmi odolné proti mechanickému poškození (viz test). Maso Jerky je vhodné nejen pro expediční turistiku, do vysokých hor, na cykloturistiku, na vodní turistiku, ale je vhodné také pro autoturistiku, autobusové zájezdy s cestovními kancelářemi, rodinnou dovolenou v rekreačních zařízeních, nebo na chatách či v kempech a pro oblasti s vysokou průměrnou teplotou bez možnosti uskladnění potravin v chladu.

S tímto doporučením souvisí i právo používat na výše jmenované výrobky reklamní razítko Českého klubu cestovatelů a to razítko „Doporučeno“. Toto je možno používat dle uvážení výrobce přímo na obalu výrobku, nebo v reklamní kampani apod. Zda výrobce tohoto práva využije, či nikoliv záleží výhradně na jeho rozhodnutí.