Sušené maso JERKY
Testované výrobky: Indiana JERKY
Dried Meat výrobce Indiana s.r.o. a to sušené maso s příchutěmi –
Pork, Beef, Beef Hot and Sweet, Beef Peppered, Turkey a Chickin
Doba testování: 3.12.2011 – 5.1.2012 cca 35 dní +
5 dní 1. – 5.2.2012.
Podmínky testu: Expediční činnost ve vzdálené tropické
oblasti + turistika v extrémně nízkých teplotách v České republice –
Broumovsko, Adršpach, Teplické skály. V tropickém klimatu testováno na
expedicích ke Stromovým lidem kmene Kombai (Papua) a za šamany z Ostrova
Siberut. Popis destinace – tropický ostrov Nová Guinea (Papua –
provincie Indonésie, dříve Irian Jaya – druhý největší ostrov světa,
severně od Austrálie), cca 3 – 4°jižně od rovníku. Dále pak tropický
ostrov Siberut, západně od Sumatry, rovněž v rovníkové oblasti. Siberut
je ostrovem s největší koncentrací šamanů na světě. Klimatické
podmínky v testovacích destinacích – Denní teploty 30 – 35°C,
noční teploty 25 – 28°C. Při vystavení batohu slunečnímu záření
teplota uvnitř, kde byly výrobky uskladněny, dosahovala až 50°C, někdy
možná i více! Po celou dobu testu byly obaly výrobků vystaveny působení
100% vlhkosti vzduchu v tropickém deštném pralese. Po celou dobu testu
nebyly výrobky nikdy uskladněny v chladu! Při přepravě letadlem na ně
navíc působily změny tlaku, tedy se dá říci, že byly uskladněny
v nadmořské výšce od 0 m.n.m. až po 4000 m.n.m (let malým letadlem bez
vyrovnávání tlaku v kabině letadla). S výrobky nebylo zacházeno se
zvýšenou opatrností. Výrobkům nebyla věnována zvýšená pozornost a bylo
s nimi zacházeno jako s materiálem, nikoli jako s potravinou (tím je
myšleno, že o výrobky nebylo pečováno dle hygienických norem platných
pro potraviny v České republice ani dle návodu na uskladnění
doporučeného výrobcem). Při únorovém pobytu a bivacích v Broumovských
roklích, Adršpachu a Teplických skalách dosahovaly teploty až –27°C,
možná i méně (zamrzl nám teploměr).
Výsledek praktického testu: I přes extrémní klimatické
podmínky praktického testu nevykazovaly testované výrobky žádné
kvalitativní ani chuťové změny po celou dobu testu, ani v jeho závěru
(toto subjektivní hodnocení nebylo ověřeno laboratorně). Dle mých
praktických zkušeností s těmito výrobky, mohu prohlásit, že vlivem
dlouhodobého působení vysokých teplot (cca 40 dní 30°C a krátkodobě až
50°C) se nemění kvalita a tedy ani použitelnost výrobků, respektive
poživatelnost ani jejich chuť. A to i přes to, že z důvodů lepší
skladnosti výrobků, jsem do všech obalů udělal nůžkami malý otvor,
vypustil vzduch a posléze otvor zalepil neprodyšnou lepící páskou.
Pravděpodobně se tedy podařilo zachovat část ochranné atmosféry, ve
které jsou výrobky baleny. Část sušeného masa jsem dokonce přesypal do
obyčejných igelitových pytlíků, abych ušetřil váhu. Ani za těchto
podmínek nedošlo ke snížení kvality. Sušené maso Jerky je chuťově velmi
příjemné, jeho konzistence je vhodná ke konzumování za „sucha“, tedy
přímo, ale dá se také vařit jako doplnění polévek apod. Maso je
dostatečně vysušeno a konzervační látky v něm obsažené nenarušují
jeho příjemnou chuť. Konzumoval jsem přibližně 100 – 200g sušeného
masa denně po celou dobu expedice. Sušené maso je jediný slaný
málobjemový výrobek s vysokou nutriční hodnotou, který nepodléhá
rychlé zkáze. Na expedicích používáme maso vlastní výroby již nejméně
7 let a dnes si nedovedu expedici bez sušeného masa skoro ani představit.
Jerky je chuťově velmi příjemné a cenově vychází Jerky téměř stejně,
jako kdybych si maso sušil sám. Ale Jerky je bez práce! Testoval jsem balení
po 100 g, které je asi na expedice nejvhodnější. Kromě masa každé
balení obsahuje ještě párátko, což jsem několikrát velmi ocenil. Je
vidět, že výrobce myslí na vše. Obaly sušeného masa Jerky jsou z velmi
tuhé a odolné fólie, která nevyžaduje zvláštní opatrnosti proti
poškození. Během měsíčního testu jsem na výrobcích neshledal nic
negativního. V druhé fázi testování bylo sušené maso v batohu vystaveno
extrémně nízkým teplotám a opakovaně zmrzlo. Přesto, že výrobce
zmrznutí masa nedoporučuje, ani toto se nijak neprojevilo na jeho kvalitě.
Dokonce maso ani nezašedlo vlivem vyloučení soli, na což výrobce dopředu
upozorňoval. Z jeho zkušeností se zmrzlým sušeným masem vyplývalo že by
mohlo zašednout, nebo se objevit povrchová bílá barva z vyloučené soli,
která vystoupí z masa na povrch a je podobná jemné plísni, stejně jakou
můžeme vidět v řeznictvích na suchých slaných salámech a klobásách.
Tato estetická změna však nemá vliv na kvalitu výrobku. Test prokázal, že
sušenému masu Jerky opakované zmrznutí skutečně nevadí a to i přes to,
že výrobce doporučuje skladování masa při teplotách +5 – +30°C.
Během testu bylo maso skladováno jak při teplotách vyšších, tak
i výrazně nižších a to bez jakýchkoliv známek změny kvality
výrobku.
Praktický test provedl: Petr Jahoda, prezident Českého klubu
cestovatelů.
Závěr: Český klub cestovatelů doporučuje sušené maso
Jerky ve všech výše jmenovaných příchutích. Výrobky je možno použít
pro jakékoli cesty spojené s turistikou, nebo i jen rekreační pobyty bez
stravy, stejně jako pro sportovní, nebo rekreační aktivity v běžných
teplotních podmínkách, stejně jako v extrémně teplých i extrémně
chladných podmínkách. Lze je také použít jen pro zpříjemnění chuti,
podobně jako slané brambůrky, nebo si je vzít sebou na delší cestu
dopravními prostředky, třeba do autobusu. Při jejich uskladnění nevadí
vysoké teploty a jak test prokázal ani nízké teplota mráz. Obaly výrobku
jsou velmi odolné proti mechanickému poškození (viz test). Maso Jerky je
vhodné nejen pro expediční turistiku, do vysokých hor, na cykloturistiku, na
vodní turistiku, ale je vhodné také pro autoturistiku, autobusové zájezdy
s cestovními kancelářemi, rodinnou dovolenou v rekreačních zařízeních,
nebo na chatách či v kempech a pro oblasti s vysokou průměrnou teplotou
bez možnosti uskladnění potravin v chladu.
S tímto doporučením souvisí i právo používat na výše jmenované výrobky reklamní razítko Českého klubu cestovatelů a to razítko „Doporučeno“. Toto je možno používat dle uvážení výrobce přímo na obalu výrobku, nebo v reklamní kampani apod. Zda výrobce tohoto práva využije, či nikoliv záleží výhradně na jeho rozhodnutí.